Werkzaamheden het jaar rond

Over ons bedrijf

J.C.J. Ruiter-Wever is een bedrijf dat tulpen- bollen en bloemen teelt, verwerkt, verpakt en exporteert. In Andijk bestaat ons bedrijf sinds 1989, in 2012 is het bedrijf volledig overgenomen door zoons Stef en Niels. Het gebied waar wij onze bollen telen is West-Friesland, en dan met name tussen Enkhuizen en Hoorn en Oostwoud en in de Wieringermeer. Dit gebeurt deels op eigen land en deels op land dat we huren van veehouders en akkerbouwers. Een deel van de bollen worden op contract geteeld in Drenthe, hier gaan we wel zelf naartoe met onze eigen machines om te planten en oogsten

Van half december tot begin mei zij we bezig met de bloemenproductie (broeierij), hierbij hebben we verschillende werkzaamheden zoals opplanten, het oogsten en verwerken van de bloemen en het verpakken van bloemen voor diverse Retail klanten. Ons streven is een gevarieerd en compleet assortiment van vroeg tot laat in het seizoen, dit zoveel mogelijk richting het zwaardere enkelbloemige segment. Voor de broei in de moderne accommodatie worden zoveel mogelijk bollen van eigen teelt gebruikt om zo zo goed mogelijk grip te houden op de kwaliteit van het uitgangsmateriaal. Het vervoer van de bloemen doen we grotendeels zelf met onze eigen vrachtauto.

In maart beginnen we met de selectie van de tulpen buiten op het land, hierbij wordt eerst alleen naar afwijkingen gekeken die je kan zien op het blad, later als de tulpen gaan bloeien kan er ook gekeken worden naar de afwijkingen op de bloemen. Ondertussen gaat ook rond begin april het plastic van de tulpen die hieronder geteeld worden er vanaf omdat deze dan ook bloeien en gekopt kunnen worden, deze teelt onder plastic doen we om de tulpen wat vroeger te laten bloeien dan normaal en zo uiteindelijk ook eerder te kunnen broeien in de kas in december/januari. Na het selecteren worden de tulpen op het land gekopt. 

Ondertussen worden deze tulpen op het land ook verzorgt door ze te bemesten, onkruid te wieden, te spuiten en beregenen. Dit gebeurt met moderne machines en technieken als GPS en plaats specifieke toepassingen van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

In de tijd tussen het koppen en het oogsten worden binnen in het bedrijf alle machines die in het winterseizoen (bloemen) gebruikt zijn schoongemaakt, onderhouden en opgeborgen om ruimte te maken voor de machines die in het zomerseizoen (bollen) nodig zijn. Daarnaast worden ook alle cellen, droogwanden en verwerkingsruimten goed schoongemaakt om het nieuwe seizoen fris te kunnen beginnen.

vanaf half juni begint de oogst, dit doen wij met 2 netten rooimachines die van onszelf zijn, de bollen worden dan op het land uit de grond gehaald door de rooimachine waarna ze in kuubkisten gaan die met een voorlader op een hanger gezet worden, die hangers worden naar de schuur gebracht waar we de bollen eerst gaan drogen om ze de volgende dag te gaan zeven. Hierna worden de bollen gepeld en gesorteerd en kunnen de verschillende maten bollen bij de juiste temperatuur bewaard worden. Eind juli is de oogst meestal weer klaar en een week later het pellen ook, daarna wordt begonnen met het sorteren van het plantgoed dat in oktober weer de grond in gaat.

Vanaf half juli beginnen we met het klaarmaken en afleveren van de bollen die verkocht zijn aan diverse afnemers, een deel daarvan zijn Nederlandse broeiers en exporteurs maar daarnaast exporteren wij zelf ook een groot deel van de bollen naar de USA, Canada en Polen. Dit werk loopt door tot half oktober.

Vervolgens beginnen we half oktober weer met het planten van de bollen op het land, eerst de hyacinten die we op contract voor een andere kweker kweken, daarna onze eigen tulpen. Voor het planten wordt eerst de grond bewerkt (spitten en fraisen) zodat deze los genoeg wordt om de bollen in te planten en lekker te laten groeien.

In de maand november gaan we weer de laatste machines voor de verwerking van de bollen aan de schoonmaken, onderhouden en aan de kant zetten en kan het bloemenseizoen weer gaan beginnen.

Het onderhouden, repareren en soms aanpassen van de machines en bedrijfsgebouwen wordt bijna jaarrond zoveel mogelijk zelf gedaan, soms gecombineerd met andere functies als bijvoorbeeld bollen export, tractor rijden of bloemen verpakken.

Type bedrijf:Werkgever

Locatie                    : Andijk

Aantal werknemers: 11 - 25

Internationaal         : nee

Opgericht in           : 1989